Το ρομπότ στην Ουρολογία

Image

Γιατί να επιλέξω τη Ρομποτική Χειρουργική

Σύμφωνα με τις ισχύουσες αναφορές  το ρομποτικό σύστημα αποδεικνύεται ότι παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα σε επεμβάσεις που αφορούν στο ουροποιητικό -προστάτης, ουροδόχος κύστη, νεφροί, ουρητήρας, πέος, όρχεις.  Στις ογκολογικές παθήσεις  προσφέρει άριστα λειτουργικά αποτελέσματα και ταχύτατη ανάρρωση, το αυτό και σε καλοήθεις παθήσεις όπως υπερτροφία προστάτη, στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής, πρόπτωση πυελικού εδάφους, κύστες, κήλες. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται  μεγάλη εμπειρία στη ρομποτική τεχνική.

 

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

 Η Ρομποτική Χειρουργική είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και πολλά υποσχόμενες νέες τεχνικές στο πεδίο της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery).

Οι εξελίξεις στην ρομποτική τεχνολογία την καθιστούν ιδανική για εφαρμογές στα χειρουργικά νοσήματα της Ουρολογίας. Η χειρουργική θεραπεία των ουρολογικών νοσημάτων θεωρείται από τις πιο  πολύπλοκες του ανθρωπίνου σώματος.

 

Η Ρομποτική χειρουργική στην Ουρολογία βασίζεται στις αρχές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, και έχει φέρει μια επαναστατική αλλαγή στις προσφερόμενες ουρολογικές υπηρεσίες στον ασθενή. Επιτρέπει κατ΄ αυτό τον τρόπο, στον Ουρολόγο να χειρουργήσει με ένα εντελώς νέο τρόπο, πραγματοποιώντας κινήσεις ακριβείας οι όποιες είναι ακατόρθωτες με το ανθρώπινο χέρι.

Image

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ:

 • Παρόμοιος Ογκολογικός έλεγχος
 • Μεγαλύτερη ικανότητα από μέρος του χειρουργού της διατήρησης των στυτικών νεύρων
 • Γρηγορότερη επάνοδος της εγκράτειας των ούρων και μικρότερη συχνότητα μετεγχειρητικής ακράτειας
 • Μετάγγιση αίματος σε λιγότερο από 1%
 • Μικρές τομές εν είδει «κλειδαρότρυπας»
 • Συντομότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

Τα ρομποτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική δίνουν τη δυνατότητα στο χειρουργό

 • της άμεσης κατανόησης του χώρου
 • του εύρους των χειρουργικών κινήσεων
 • την ικανότητα λεπτότατων χειρισμών στους ευαίσθητους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος
 • την δυνατότητα τρισδιάστατης στερεοσκοπικής όρασης

Σημείωση: Είναι παρόμοια με την ανοιχτή χειρουργική κατά πολύ όμως μεγενθυμένη, καθώς επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιεί την χειρουργική επέμβαση από μικρές οπές όπως και στην λαπαροσκοπική χειρουργική.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας πολύ καλός λαπαροσκόπος χειρουργός δεν σημαίνει ότι μπορεί να διενεργήσει επιτυχώς επεμβάσεις και με το ρομποτικό σύστημα. Απαιτείται πιστοποίηση καλής χρήσης μετά από εκπαίδευση στο ρομπότ και εμπειρία ώστε να αξιοποιηθεί ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος.

Ρομποτικά Υποβοηθουμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική

 Πρόκειτα  κατά βάση για  μια εξελιγμένη μορφή λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία πραγματοποιείται από τον ίδιο αριθμό οπών (κατά προσέγγιση) με την λαπαροσκοπική.

 

Τα πλεονεκτήματα που παρέχει στον Χειρουργό το ρομποτικό σύστημα, μεταφράζονται ευθέως σε βελτίωση των παρεχόμενων χειρουργικών υπηρεσιών στον ασθενή ενισχύοντας με επαναστατικό τρόπο την απόδοση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

 

Διεθνώς, η ρομποτική χειρουργική έχει αναγνωριστεί ως η «χρυσή επιλογή» για τον καρκίνο του προστάτη. Το 95% των ασθενών στις ΗΠΑ χειρουργούνται ρομποτικά. Είναι η θεραπεία που προκρίνουν οι πλέον προηγμένες χώρες.

 

Η ρομποτική χειρουργική είναι η πιο σύγχρονη και ελάχιστα τραυματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των δύσκολων ουρολογικών παθήσεων. Τέτοια πάθηση είναι ο καρκίνος του προστάτη.

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή είναι η τελευταία λέξη της χειρουργικής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι στις ΗΠΑ στο 95% των περιπτώσεων που χειρουργούνται για καρκίνο προστάτη εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική και ότι στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου, περιλαμβάνεται ως επέμβαση επιλογής από τα εθνικά τους συστήματα υγείας.

Η ανατομική θέση του προστάτη στο σώμα του άνδρα είναι τέτοια που η ριζική αφαίρεση του δεν είναι απλή υπόθεση γιατί η επέμβαση αυτή χρήζει προσεκτική παρασκευή του προστάτη για αποφυγή θετικών χειρουργικών ορίων και για καταστροφή των νεύρων για τη στυτική λειτουργία.

 

Επίσης, μετά την αφαίρεση του προστάτη πρέπει να γίνει μία τέλεια αποκατάσταση στην αναστόμωση (επανένωση) του σφιγκτήρα με την ουροδόχο κύστη για καλύτερη εγκράτεια ούρων και αποφυγή στενώσεως.

 

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή αντικατέστησε την κλασική ανοικτή χειρουργική επέμβαση, η οποία απαιτεί τομή αρκετών εκατοστών, προκαλεί συχνά, μεγάλη απώλεια αίματος, απαιτεί παρατεταμένο χρόνο ανάρρωσης και επιστροφής στη φυσιολογική δραστηριότητα.

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ, ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ:

 • Η εγκράτεια ούρων και η στυτική ικανότητα. Η διατήρηση όλων των απαραίτητων ανατομικών στοιχείων με τη ρομποτική συμβάλλει τα μέγιστα στην ταχύτατη ανάκτηση της εγκράτειας, όπως και σε αυξημένη πιθανότητα επαναδραστηριοποίησης της στυτικής λειτουργίας. Μετα-αναλύσεις αποδεικνύουν πως η ρομποτική ριζική προστατεκτομή φαίνεται να υπερτερεί στην ταχύτερη ανάκτηση της εγκράτειας με όριο τους 12 μήνες σε σχέση με την ανοικτή και τη λαπαροσκοπική προστατεκτομή
 • Με το ρομποτικό σύστημα da Vinci το χειρουργικό πεδίο μεγενθύνεται, επιτυγχάνοντας εξαιρετική ευκρίνεια μέσα από «τριδιάστατη» εικόνα
 • Κατά την διάρκεια της επέμβασης, ο χειρούργος είναι καθιστός, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η κόπωση του, ενώ η εξάλειψη του «ανθρώπινου τρόμου των χεριών» που επιτυγχάνεται, εξασφαλίζει σταθερότερο χειρουργικό χέρι
 • Η ικανότητα της ρομποτικής κάμερας να φτάσει στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του χειρουργικού παρασκευάσματος καθώς και η εργονομία κινήσεων σε 7 άξονες
 • Ο ελάχιστος έως σχεδόν ανύπαρκτος μετεγχειρητικός πόνος, το μειωμένο μεταβολικό stress, η ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο, η ταχύτατη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Το μειωμένο ποσοστό μεταγγίσεων
 • Το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τομές
 • Το ελάχιστο ποσοστό μεταγγίσεων

Σχετικά