Turis- πλάσμα Εξάχνωση

Image

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κυριολεκτικά επανάσταση στον τομέα της χειρουργικής αντιμετώπισης του μεγάλου, καλού προστάτη. Με τη χρήση της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας TURIS και την αντίστοιχη χειρουργική εξειδικευμένη τεχνική η επέμβαση του προστάτη, που στο μυαλό του κόσμου είναι συνώνυμη με μεγάλη ταλαιπωρία, παρατεταμένη νοσηλεία, μεταγγίσεις αίματος, μετεγχειρητικούς πόνους και επιπλοκές όπως η ακράτεια ούρων και η στυτική διαταραχή, έχει γίνει μια απολύτως ασφαλής, απλή και αναίμακτη διαδικασία.

Η χρήση διαφόρων μορφών laser για την προστατεκτομή γίνεται εδώ και μια δεκαετία. Τα laser τελευταίας γενιάς, όπως το δυοδικό (φωτοεξάχνωση) αλλά και η διπολική διαθερμία (πλάσμα εξάχνωση)-ΤURIS κυριολεκτικά λοιώνουν και εξαφανίζουν τον προστάτη με τη μέθοδο της φωτοεξάχνωσης. Η επέμβαση γίνεται μέσα από την ουρήθρα, χωρίς τομή και νυστέρι, με τη χρήση ειδικού εργαλείου που φέρει την ίνα laser και όπτική ίνα. Έτσι, με μεγάλη μεγέθυνση και υψηλής ευκρίνειας ψηφιακή εικόνα επιτυγχάνεται η υπό συνεχή όραση και με ακρίβεια χιλιοστου αφαίρεση του προστάτη. Αυτό εξασφαλίζει  τέλεια μετεγχειρητικά αποτελέσματα και μηδενίζει τον κίνδυνο ακράτειας ούρων και στυτικής διαταραχής, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος παλαιότερων χειρουργικών επεβάσεων προστατεκτομής. Το laser αυτό στην ουσία δρα επειδή απορροφάται και αλληλεπιδρα με την αιμοσφαιρίνη και το νερό του προστατικού ιστου και αυτό εξηγεί γιατί η μέθοδος είναι πλήρως αναίμακτη. Παλαιότερα στην προστατεκτομή ζητούσαμε να υπάρχουν μια με δυο φιάλες αίμα, ενώ σήμερα με την αναίμακτη laser μέθοδο αυτό είναι περιττό. Γι’ αυτό και αποτελεί τη  μέθοδο εκλογής σε ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή ή καρδαγγειακά προβλήματα. Ο χρόνος νοσηλείας έχει περιοριστει στη μια ημέρα. Έτσι, την ημέρα του χειρουργείου ο ασθενής κινητοποιέιται πλήρως και την επόμενη ημέρα αφαιρείται ο καθετήρας, ουρεί φυσιολογικά και φεύγει από το νοσοκομείο. Είναι εντυπωσιακό ότι στην Αμερική που η νομοθεσία το επιτρέπει, πολλοί πραγματοποιούν τη laser προστατεκτομή στο ιατρείο, χωρίς εισαγωγή στο νοσοκομείο, με τοπική νάρκωση. Η μετεγχειρητική ταλαιπωρία, λοιπόν, είναι μικρή και πολύ σύντομα ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Image
Η μέθοδος TURIS (transurethral resection in normal saline) αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στη χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη. Έχοντας πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του TURIS. Μέσα από την ουρήθρα αφαιρούμε αναίμακτα όλο το αδένωμα, έως την κάψα του προστάτη παρέχοντας μόνιμη θεραπεία στον ασθενή και καταφέρνοντας να αφαιρέσουμε διουρηθρικά ακόμα και πολύ μεγάλους προστάτες, που με τις παλαιότερες μεθόδους θα γινόταν μόνο με ανοιχτό χειρουργείο. Δε χρησιμοποιούμε τη γλυκίνη , ένα διάλυμα πλύσεων που ήταν αναγκαίο με τις παλαιότερες διουρηθρικές μεθόδους, η απορρόφηση όμως του οποίου κατα τη διάρκεια της επέμβασης μπορούσε να δημιουργήσει μετεγχειρητικά προβλήματα στους ασθενείς. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό , που είναι ασφαλέστατος για τους ασθενείς και μας επιτρέπει αναίμακτα να αφαιρούμε πολύ μεγάλους προστάτες με τη μέθοδο TURIS. Το χειρουργικό παρασκεύασμα στέλνεται για βιοψία, ο καθετήρας μετα το χειρουργείο παραμένει έως την επόμενη ημέρα, όπου αφαιρείται, ο ασθενής ουρεί φυσιολογικά και επιστρέφει στο σπίτι του. Να τονίσουμε ότι διασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος της ούρησης και η εγκράτεια ούρων, και η στύση παραμένει αμετάβλητη ή βελτιώνεται καθώς αποσυμφορείται η περιοχή της λεκάνης από το μεγάλο προστάτη και έτσι λειτουργούν καλύτερα τα πυελικά νεύρα και αγγεία της στύσης. Η διεθνής εμπειρία σε μεγάλες σειρές ασθενών και τα πολλά πλεονεκτήματα της χρήσης της διπολικής (πλάσμα) εξάχνωσης του προστάτη καθιστούν τη μέθοδο απλή, αποτελεσματική και ασφαλή.

Σχετικά