Στυτική ικανότητα & προστάτης: Επηρεάζουν οι παθήσεις του αδένα?

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που συναντάται μόνο στο ανδρικό σώμα.
Με σχήμα κάστανου και αντίστοιχο μέγεθος, πήρε το όνομά του από τον Έλληνα γιατρό Ηρόφιλο της Αλεξάνδρειας,επειδή βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την αρχική μοίρα της ουρήθρας. Είναι ευαίσθητος σε λοιμώξεις όταν η ηλικία του σώματος είναι νέα και με την πάροδο του χρόνου, αρχίζει να αναπτύσσεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Τέλος, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του δυτικού κόσμου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός.

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των διαταραχών της στύσης και των προβλημάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος λόγω των παθήσεων του προστάτη.

Από τους σεξουαλικά ενεργούς ασθενείς που παρακολουθούνται για υπερπλασία του προστάτη, περίπου 9 στους 10 αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την στύση τους. Μελέτες έχουν δείξει πως τόσο η χρόνια προστατίτιδα καθώς και το σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους έχουν σχέση με την στυτική δυσλειτουργία.

Διαταραχές στη στύση σημειώνονται και μέσω προβλήματων ορμονικής φύσης όπως:

  • Υψηλή προλακτίνη στο αίμα (προλακτιναιμία)
  • Χαμηλή τεστοστερόνη.
Το 3-5% των ασθενών με οργανική στυτική δυσλειτουργία έχουν ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στην πύελο ή τραυματισμού της πυέλου ή των γεννητικών οργάνων. Για παράδειγμα, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη μπορεί να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία. Στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ακτινοβολίας στην περιοχή της πυέλου.

Πώς επηρεάζει η λοίμωξη του προστάτη (προστατίτιδα) τη σεξουαλική λειτουργία;

Η προστατίτιδα είναι η συχνότερη ουρολογική διάγνωση σε άνδρες κάτω των 50 ετών και η τρίτη συχνότερη σε άνδρες άνω των 50 ετών, μετά την καλοήθη υπερπλασία και τον καρκίνο του προστάτη.

Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν δυσουρία, πόνο στα γεννητικά όργανα και στο πυελικό έδαφος, πόνο κατά την εκσπερμάτιση, πρόωρη ή επώδυνη εκσπερμάτιση, στυτική δυσλειτουργία και, τελικά, απώλεια της λίμπιντο. Η θεραπεία της φλεγμονής βάζει επίσης τέλος στα σεξουαλικά προβλήματα. Τα στυτικά φάρμακα (αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5) όχι μόνο αποκαθιστούν την ποιότητα των στύσεων, αλλά βοηθούν επίσης στη θεραπεία της φλεγμονής αυξάνοντας την παροχή αίματος στον προστάτη.

Πώς επηρεάζει η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) τη σεξουαλική λειτουργία;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) και η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι δύο καταστάσεις που προσβάλλουν τους άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών και σχετικά συχνά συνυπάρχουν στους ίδιους άνδρες
Η ΚΥΠ όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ, αλλά η σοβαρότητα των ουρολογικών συμπτωμάτων είναι ενδεικτική του βαθμού στυτικής δυσλειτουργίας.


Στους κοινούς παράγοντες κινδύνου για την ΚΥΠ και τη ΔΜ περιλαμβάνονται:

  • Ηλικία
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Υπέρταση
  • Παχυσαρκία
  • Υπογοναδισμός.
Η θεραπεία της ΚΥΠ βελτιώνει επίσης τη στύση στους άνδρες. Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 μεγιστοποιούν την αποκατάσταση της στυτικής δυσλειτουργίας. Βοηθούν επίσης στη βελτίωση της ούρησης. 5 mg ταδαλαφίλης έχουν εγκριθεί και χορηγούνται καθημερινά για τη θεραπεία τόσο του ΣΔ όσο και του CFS.

Πώς επηρεάζει ο καρκίνος του προστάτη τη σεξουαλική λειτουργία;

Ο καρκίνος του προστάτη έχει μικρή επίδραση στη στυτική λειτουργία των ανδρών. Ωστόσο, όλες οι θεραπείες για τη νόσο μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Η ριζική προστατεκτομή, όποια μέθοδος και αν χρησιμοποιηθεί, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία στους περισσότερους άνδρες. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία, αλλά συνήθως εκ των υστέρων. Η φαρμακευτική θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη (ορμονικά σκευάσματα που "κοιμίζουν" τον καρκίνο) δυστυχώς προκαλεί ολοκληρωτική στυτική δυσλειτουργία σε όλους τους άνδρες.

 

Σχετικά