Τι είναι η νόσος του Peyronie

Η νόσος Peyronie, μια κατάσταση που αναφέρεται επίσης ως καμπυλότητα πέους ή στραβό πέος, είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που επηρεάζει τα ανδρικά γεννητικά όργανα. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία σκληρυμένου ιστού στο πέος, αυτή η κατάσταση συχνά εκδηλώνεται ξαφνικά και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική παραμόρφωση που παρεμποδίζει τη σεξουαλική επαφή. Ο πόνος κατά τη διάρκεια των στύσεων και η πιθανή συνύπαρξη με στυτική δυσλειτουργία είναι κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Peyronie.

Η παρουσία αυτών των βλαβών αποδίδεται στον σχηματισμό ίνωσης στον συνδετικό ιστό του πέους, που συχνά προκύπτει από ελαφρά τραύματα κατά τη σεξουαλική επαφή ή άλλες σωματικές δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μια μόνο δυναμική κίνηση κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα έντονων σεξουαλικών συναντήσεων μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε τέτοια βλάβη.

Ποιοι είναι οι τύποι

Η νόσος του Peyronie μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορα είδη και συμπτώματα, αλλά οι δύο κύριοι τύποι της νόσου είναι:

 • Ίνωση Πέους (Tethered Peyronie’s Disease)

Σε αυτό το είδος της νόσου, ο συνδετικός ιστός που αναπτύσσεται είναι πιο μαλακός και ελαστικός, αλλά προκαλεί κάμψη ή στροφή του πέους κατά τη στύση, προκαλώντας δυσκολία στο σεξ ή πόνο.

 • Ατροφία Πέους (Atrophic Peyronie’s Disease)

Σε αυτό το είδος, ο συνδετικός ιστός που αναπτύσσεται είναι πιο σκληρός και δεν επιτρέπει τη φυσιολογική διαστολή του πέους κατά τη στύση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεγέθους του πέους κατά τη στύση, δυσκολία στην επίτευξη στύσης και συνήθως πόνο.

Είναι δυνατό να συνυπάρχουν και τα δύο είδη σε μια κατάσταση της νόσου. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και ο τρόπος αντιμετώπισής τους μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον άνδρα.

Πόσο συχνά εμφανίζεται

Η κάμψη πέους δεν είναι ιδιαίτερα συχνή, αλλά μπορεί να πλήξει άνδρες σε διάφορες ηλικίες. Εκτιμάται ό,τι περίπου το 2% έως 8% των ανδρών πάσχουν κάποια στιγμή από τη νόσο του Peyronie κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στην πραγματικότητα η συχνότητα είναι μεγαλύτερη αν υπολογίσει κανείς πως μόνο 3 στους 100 άνδρες μπορούν εύκολα να πάνε σε ιατρό και να μιλήσουν για το πρόβλημα του σεξ γενικότερα.

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των 40 και 70 ετών. Ωστόσο, μπορεί να πλήξει και νεότερους άνδρες. Οι περισσότεροι άνδρες δεν παρουσιάζουν ποτέ τέτοια συμπτώματα (στραβό ή στριφτό πέος) κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όσοι όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με μια κάμψη στο πέος ή τη στύση πρέπει να οπωσδήποτε να συμβουλευτούν έναν εξειδικευμένο Ουρολόγο – Ανδρολόγο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Άλλωστε, το στραβό πέος δεν είναι αποτέλεσμα της συνεχούς πίεσης πάνω του από τον ανδρικό καβάλο, όπως λένε οι αστικοί μύθοι. Τα ακριβή αίτια της κάμψης του πέους δεν είναι πλήρως γνωστά, αλλά φαίνεται να σχετίζονται με έναν συνδυασμό γενετικών, ανατομικών και τραυματικών παραγόντων. Οι σχετικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

Η παρουσία ορισμένων ανατομικών παραλλαγών στο πέος μπορεί δυνητικά να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Peyronie. Αυτές οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν ανωμαλίες στον συνδετικό ιστό ή συγγενή καμπυλότητα του πέους.

Έχει προταθεί ότι η κληρονομικότητα θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, ιδιαίτερα σε άτομα που διαθέτουν το αντιγόνο HLA-B7. Όσοι έχουν οικογενειακή προδιάθεση μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής της.

Οι τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν από ξαφνικές και δυνατές κινήσεις κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, οδηγώντας σε τραυματική απόκριση στον συνδετικό ιστό του πέους. Ακόμη και οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση του πέους με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, η κάμψη του πέους έχει συσχετιστεί με καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η νόσος του Paget και η ουρική αρθρίτιδα. Αν και δεν συνδέονται άμεσα με την πάθηση, αυτές οι ασθένειες μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία και τη συνολική ευημερία.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να ποικίλουν σε σοβαρότητα από άνδρα σε άνδρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα στραβό πέος μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ενοχλήσεις και δυσκολίες στη σεξουαλική ζωή του άνδρα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου του Peyronie περιλαμβάνουν:

 • Στραβό (Κυρτό) Πέος

Το κύριο και πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα είναι η ανώμαλη καμπυλωτή μορφή του πέους κατά τη στύση. Η γωνία της καμπυλώσεως μπορεί να ποικίλει από ένα άνδρα σε έναν άλλο.

 • Έντονος Πόνος κατά τη Στύση

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πόνο κατά τη στύση, κατά την ερωτική δραστηριότητα ή ακόμη και όταν το πέος δεν είναι σε στύση.

 • Δυσκολία στη Στύση

Επειδή ο σκληρός συνδετικός ιστός (ίνωση) περιορίζει τη φυσιολογική διαστολή του πέους, ορισμένοι άνδρες μπορεί να έχουν δυσκολία στην επίτευξη ή διατήρηση στύσης.

 • Συρρίκνωση του Πέους

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κάμψη πέους μπορεί να προκαλέσει τη συρρίκνωσή του, οδηγώντας σε μείωση του μεγέθους του κατά τη στύση.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η νόσος του Peyronie πολλές φορές γίνεται αντιληπτή με γυμνό μάτι αφού σε πολλές περιπτώσεις η κάμψη του πέους είναι οφθαλμοφανής. Μπορεί επίσης να διαγνωστεί από τον ιατρό ακόμα και από το τηλέφωνο με μια απλή περιγραφή του άνδρα που πάσχει.

Με βάση τη συνολική αξιολόγηση αυτών των πληροφοριών, ένας έμπειρος ιατρός θα μπορεί εύκολα να καταλήξει στη διάγνωση της νόσου. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει διάφορα βήματα και εξετάσεις:

 • Πλήρες Ιστορικό

Ο ιατρός θα κάνει μια λεπτομερή συζήτηση με τον άνδρα για να κατανοήσει τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει, τη διάρκεια της εξέλιξής τους, τυχόν προηγούμενους τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις στο πέος αλλά και την πιθανή δυσλειτουργία της στύσης και τυχόν προβλημάτων απόδοσης.

 • Σωματική Εξέταση

Ο ιατρός θα εξετάσει το πέος για την ανίχνευση των σκληρών ινωτικών πλακών και την αξιολόγηση της κάμψης ή άλλων ανωμαλιών.

 • Διαγνωστικές Εξετάσεις

Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν στη μέτρηση του μεγέθους της πλάκας αλλά την πιθανή βλάβη του αγγειακού δικτύου του στυτικού μηχανισμού και είναι σημαντικές για την επιλογή της θεραπείας, ιδιαίτερα της χειρουργικής. Πρέπει σίγουρα να περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα του πέους (doppler) για να εκτιμηθεί η φυσική δομή του και να αξιολογηθεί ο ινώδης ιστός που αναπτύσσεται αλλά και η στυτική λειτουργία.

Πότε υπάρχει ανάγκη για θεραπεία

Πότε υπάρχει ανάγκη για θεραπεία της νόσου του Peyronie

Η ανάγκη για θεραπεία της νόσου του Peyronie εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την επίδρασή τους στην ποιότητα ζωής του άνδρα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συντηρητικές μεθόδους, φαρμακευτική θεραπεία, ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη σοβαρότητα και την επίδραση της νόσου.

Οι πιο συνήθεις λόγοι για να προχωρήσει κάποιος στη θεραπεία της νόσου είναι:

 • Επίμονη και Ενοχλητική Κάμψη

Αν η κάμψη πέους προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια της στύσης και καθιστά δύσκολη έως και αδύνατη τη σεξουαλική επαφή, είναι επιτακτική η ανάγκη για θεραπεία.

 • Σημαντική Απώλεια Μήκους ή Περιφέρειας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια του μήκους ή της περιφέρειας του πέους και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ικανοποίηση του άνδρα.

 • Ψυχολογικές Επιπτώσεις

Το στραβό πέος μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, κατάθλιψη και στρες λόγω των σωματικών αλλαγών και των συναισθημάτων ανασφάλειας που μπορεί να προκαλέσει. Αυτό επίσης μπορεί να αποτελέσει λόγο για θεραπεία.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές

Η θεραπεία της νόσου του Peyronie μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τις ανάγκες του άνδρα. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

 • Παρακολούθηση της Κατάστασης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κάμψη πέους μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου χωρίς καμία επέμβαση. Ο ιατρός μπορεί να προτείνει αρχικά την παρακολούθηση της κατάστασης για να δει αν η καμπυλωτή μορφή του πέους σταματά να προχωρά ή βελτιώνεται με το χρόνο.

 • Φαρμακευτική Θεραπεία

Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση της νόσου είναι η βιταμίνη Ε, οι ιντερφερόνες, η βεραπαμίλη και η κορτιζόνη. Δυστυχώς, οι φαρμακευτικές αγωγές έχουν απογοητευτικά αποτελέσματα και δεν έχουν πείσει μέχρι σήμερα του ιατρούς αλλά και τους πάσχοντες για τη λύση στο πρόβλημα του στραβού πέους.

 • Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική λύση είναι η μόνη επιλογή με σίγουρα αποτελέσματα. Αν έχουν περάσει 6 μήνες από την εμφάνιση της νόσου του Peyronie και τα συμπτώματα είναι ακόμα έντονα ή προκαλούν σοβαρή δυσκολία στη σεξουαλική λειτουργία και στην ποιότητα ζωής του άνδρα, μπορεί να εξεταστούν πιο επεμβατικές επιλογές θεραπείας.

Image

Πότε ενδείκνυται η επέμβαση

Η επέμβαση για τη νόσο του Peyronie είναι καλό να γίνεται όταν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητα του άνδρα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη και για ψυχολογικούς λόγους. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, η απόφαση για επέμβαση πρέπει να λαμβάνεται πάντα μετά από προσεκτική συζήτηση με έναν έμπειρο Ουρολόγο – Ανδρολόγο. Ορισμένοι παράγοντες που ενδέχεται να καθορίσουν την ανάγκη για επέμβαση περιλαμβάνουν:

 • Σοβαρή Αλλοίωση του Πέους

Όταν η κάμψη του πέους είναι σημαντικά έντονη και εμποδίζει τη σωστή σεξουαλική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής πράξης.

 • Σημαντικός Πόνος στο Σεξ

Αν η κάμψη του πέους προκαλεί σημαντικό πόνο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, επιλέγεται η επέμβαση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 • Ανικανότητα για Σεξουαλική Δραστηριότητα

Σε περιπτώσεις όπου η νόσος του Peyronie έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη ανικανότητα για σεξουαλική δραστηριότητα, η επέμβαση είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή.

 • Προσωπική Επιθυμία του Άνδρα

Οι προσωπικές προτιμήσεις και οι ανησυχίες του άνδρα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην απόφαση για επέμβαση. Ορισμένοι άνθρωποι, ακόμη και αν το στραβό πέος δεν εμποδίζει σοβαρά την σεξουαλική τους λειτουργία, ενδέχεται να επιθυμούν τη διόρθωση του, απλά για αισθητικούς λόγους.

Ποιες είναι οι χειρουργικές τεχνικές

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές επέμβασης για τη νόσο του Peyronie, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης και τις ατομικές ανάγκες του άνδρα. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής εξαρτάται από τις ανάγκες του άνδρα και τη συμβουλή του ειδικού χειρουργού.

Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Συρραφή του Ινώδους Χιτώνα (Nesbit)

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη τεχνική και χρησιμοποιείται κυρίως για μέτρια έως και πολύ στραβό πέος. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί μια ποσότητα ιστού από την αντίθετη πλευρά της μέγιστης κάμψης του πέους. Αυτό μειώνει την καμπυλωτή μορφή και μπορεί να οδηγήσει στην ευθυγράμμιση του.

 • Χειρουργική Αποκατάσταση με Τομή της Πλάκας και Χρήση Μοσχεύματος (Grafting Technique)

Σε αυτή την επέμβαση, ο χειρουργός χαλαρώνει με τομές την πλάκα που προκαλεί τη νόσο του Peyronie και χρησιμοποιεί μόσχευμα από άλλο μέρος του σώματος του άνδρα ή από άλλη πηγή, όπως ετερόλογο μόσχευμα.

 • Χειρουργική Αποκατάσταση με Αφαίρεση της Πλάκας και Χρήση Μοσχεύματος (Plaque Excision with Grafting)

Σε αυτή την επέμβαση, ο χειρουργός αφαιρεί την ινώδη πλάκα και χρησιμοποιεί μοσχεύματα (συνήθως από τον ίδιο ή ετερόλογα μοσχεύματα) για την αντικατάσταση του αφαιρεθέντος ιστού. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής μορφολογίας του πέους.

 • Χειρουργική Γεωμετρική Υπολογιστική Αφαίρεση της Πλάκας με Μοσχεύματα (Geometric Plaque Incision)

Αυτή η προηγμένη τεχνική χρησιμοποιεί υπολογιστική τεχνολογία για την αφαίρεση της πλάκας με γεωμετρική ακρίβεια. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη μορφολογία του πέους.

 • Μοντελοποίηση με Ενδοπεϊκό Ένθεμα (Penile Implant with Modeling)

Αυτή η τεχνική συνδυάζει τον τοποθετημένο ενδοπεϊκο προσθετικό μηχανισμό με τον επανασχεδιασμό του πέους για την επαναφορά της φυσιολογικής μορφής του, που βελτιώνει τη στύση αλλά και τη μορφολογία του πέους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης

Η επέμβαση για τη νόσο του Peyronie μπορεί να προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα σε άνδρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα και προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία. Αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 • Διόρθωση της Καμπυλωτής Μορφής του Πέους

Η κύρια σκοπιμότητα της επέμβασης είναι να διορθώσει την αντιστρόφως καμπυλωμένη μορφή του πέους που προκαλείται από τη νόσο. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του πέους και να επιτρέψει την φυσιολογική λειτουργία του.

 • Αποκατάσταση της Σεξουαλικής Λειτουργίας

Σε άνδρες που αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία στη σεξουαλική λειτουργία λόγω του στραβού πέους, η επέμβαση μπορεί να επαναφέρει την ικανότητα για φυσιολογική δραστηριότητα.

 • Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από την κάμψη πέους ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σημαντική σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία λόγω των συμπτωμάτων της. Η επέμβαση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή τους στις σεξουαλικές σχέσεις.

Φόβοι και προβληματισμοί για την επέμβαση

Η νόσος του Peyronie μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανησυχία στους άνδρες, παρόλο που η αντιμετώπισή της μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα της ζωής. Συνιστάται η συζήτηση με τον επιλεγμένο ιατρό που ειδικεύεται στη νόσο του Peyronie για να λάβετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και υποστήριξη. Οι βασικοί φόβοι και προβληματισμοί που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ανεπιθύμητα Αποτελέσματα

Οι άνδρες φοβούνται ότι η επέμβαση δεν θα πετύχει και μετά από αυτήν το πέος τους θα είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Αν ο ιατρός έχει μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχες επεμβάσεις οι πιθανότητες να προκύψει κάποιο σημαντικό πρόβλημα μειώνονται δραματικά.

 • Σεξουαλική Λειτουργικότητα

Πολλοί άνδρες έχουν προβληματισμούς σχετικά με την ικανότητα του πέους να εκσπερματώνει ή να διατηρεί στύση μετά την επέμβαση. Η εμπειρία του ιατρού αποτελεί εγγύηση στην αποφυγή τυχόν τέτοιων παρενεργειών.

 • Ψυχολογικές Επιπτώσεις

Ο πόνος και η ανησυχία είναι σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την απόφαση της επέμβασης. Όταν οι άνδρες αντικρύσουν τη διαφορά στην εμφάνιση του πέους τους θα αναπτερωθεί η ψυχολογία τους και πιθανότατα θα τονωθεί ακόμα περισσότερο η σεξουαλική τους αυτοπεποίθηση.

 • Απώλεια Αυτοπεποίθησης

Συνήθως υπάρχει ανησυχία για το αν η επέμβαση θα επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του άνδρα. Με συζήτηση και την κατάλληλη υποστήριξη από τον ιατρό και την οικογένεια του αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Image

Ποια είναι η προετοιμασία της επέμβασης

Για να εξασφαλιστεί μια ασφαλής και επιτυχημένη επέμβαση, είναι σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του ιατρού. Η προετοιμασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 • Συνάντηση με τον Ιατρό

Η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση είναι η συνάντηση με τον χειρουργό. Κατά τη διάρκεια αυτής, θα συζητηθούν λεπτομερώς τα συμπτώματα και οι προσδοκίες από την επέμβαση. Είναι σημαντικό ο άνδρας να θέσει όλες τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες του στον ιατρό κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης.

 • Διαγνωστικές Εξετάσεις

Ο ιατρός υποβάλλει τον άνδρα σε ορισμένες εξετάσεις για να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας του.

 • Προσωρινή Διακοπή Φαρμάκων

Ο ιατρός ενδέχεται να ζητήσει τη διακοπή ορισμένων φαρμάκων πριν από την επέμβαση. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του ιατρού σχετικά με αυτό το θέμα.

 • Προσωρινή Διακοπή Καπνίσματος και Αλκοόλ

Κρίνεται απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ πριν την επέμβαση για ένα μικρό διάστημα που θα τεθεί από τον ιατρό.

Ποια είναι η διάρκεια και ο χρόνος αποθεραπείας της επέμβασης

Όλα τα χειρουργεία για τη νόσο του Peyronie διαρκούν περίπου δύο ώρες. Ο άνδρας μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο ή την κλινική λίγες ώρες μετά την επέμβαση, όταν συνέλθει από την αναισθησία, αφού δε χρειάζεται να νοσηλευτεί (one day clinic). Όλες οι τεχνικές έχουν μικρό χρόνο ανάρρωσης και δε χρειάζονται ιδιαίτερη μετεγχειρητική παρακολούθηση. Η πλήρης επάνοδος στην ενεργό σεξουαλική ζωή έρχεται μετά από 60 περίπου ημέρες.

Τέλος, ο άνδρας μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του τρεις μέρες μετά την επέμβαση αν είναι καθιστική. Αν είναι χειρωνακτική και επίπονη θα χρειαστεί 1 εβδομάδα.

Ποιες είναι οι μετεγχειρητικές οδηγίες της επέμβασης

Οι μετεγχειρητικές οδηγίες της επέμβαση για τη νόσο του Peyronie μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης και τις συγκεκριμένες ανάγκες του άνδρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθούνται αυστηρά, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη ανάρρωση και να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών. Κάποιες συνηθισμένες οδηγίες περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ανάπαυση & Χαλάρωση

Μετά την επέμβαση, ο άνδρας συνήθως χρειάζεται να παραμείνει στο κρεβάτι για κάποιες ώρες ή μια νύχτα, αποφεύγοντας το φυσικό και σεξουαλικό στρες.

 • Χορήγηση Φαρμάκων

Ο ιατρός μπορεί να συστήσει κάποια φάρμακα για τον πόνο. Είναι σημαντικό ο άνδρας να τα παίρνει σύμφωνα με τις οδηγίες του.

 • Σεξουαλική Δραστηριότητα

Συνήθως, πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική δραστηριότητα για περίπου 60 ημέρες.

 • Επανελέγχος

Θα χρειαστεί να προγραμματιστεί κάποιος επανελέγχος με τον ιατρό για να ελέγξει την πρόοδο της ανάρρωσης και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της επέμβασης.

Είναι πολύ σημαντικό ο άνδρας να επικοινωνήσει με τον ιατρό του, αν παρατηρήσει οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της επέμβασης

Τα αποτελέσματα της επέμβασης για τη νόσο του Peyronie είναι συνήθως ορατά αμέσως μετά την επέμβαση. Αυτά εξαρτώνται βέβαια από την ηλικία του άνδρα, το χρόνο έναρξης της νόσου, τα συνοδευτικά νοσήματα (διαβήτης κλπ.), αν υπάρχουν αλλά και σίγουρα από την εμπειρία του χειρουργού.

 • Βελτίωση της Στύσης

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επέμβαση βοηθά τον άνδρα να αποκτήσει μια φυσιολογική στύση ή να την βελτίωση σε σύγκριση με πριν την επέμβαση.

 • Διόρθωση της Μορφολογίας του Πέους

Η επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της φυσιολογικής μορφολογίας του πέους και στη μείωση των καμπυλών ή των παραμορφώσεων που προκαλεί η νόσος.

 • Ανακούφιση από τον Πόνο

Οι άνδρες συχνά αναφέρουν ανακούφιση από τον πόνο και τις δυσκολίες που προκαλεί η νόσος.

 • Βελτίωση της Σεξουαλικής Ικανοποίησης

Οι άνδρες που υποβάλλονται σε επέμβαση για την κάμψη πέους συχνά αναφέρουν βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και της αυτοπεποίθησής τους.

Σχετικά