Πότε η αλλαγή στο χρώμα των ούρων είναι ανησυχητική;

Σε όλη την ιστορία, η ανάλυση των ανθρώπινων ούρων έχει αποδειχθεί πολύτιμη μέθοδος για την ανίχνευση μιας σειράς παθήσεων και ενδείξεων στο ανθρώπινο σώμα. Οι ξεχωριστές ιδιότητες των ούρων, συμπεριλαμβανομένης της απόχρωσης, της συνοχής και του αρώματος τους, διαθέτουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να αποκαλύπτουν βαθιές γνώσεις για την ολιστική ευημερία ενός ατόμου.

Η αρχαία πρακτική της ουροσκοπίας, που χρονολογείται από το 1000 π.Χ. και επικρατούσε σε όλο τον Μεσαίωνα, χρησίμευε ως ένα εξελιγμένο διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιούσαν διάφοροι θεραπευτές και ιατροί. Στον Ιπποκράτη, που θεωρείται ευρέως ως ο πατέρας της ιατρικής, πιστώνεται η ακριβής ανάλυση του χρώματος, της οσμής και των ιζημάτων των ούρων, ενώ ο Γαληνός παρείχε ολοκληρωμένες γνώσεις για τα συμπτώματα του ουροποιητικού όπως η αιματουρία και η δυσουρία. Αυτό το πλούσιο ιστορικό υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης ούρων για την κατανόηση και τη θεραπεία διαφόρων ιατρικών καταστάσεων.

Το χρώμα των ούρων μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση όχι μόνο του ουροποιητικού συστήματος, αλλά γενικότερα της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Οι αλλαγές στο χρώμα των ούρων αποτελούν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προβλήματος σε άλλο σημείο του σώματος, το οποίο απεικονίζεται στα ούρα.

Σε μεγάλο βαθμό το χρώμα οφείλεται στα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού. Για παράδειγμα, όταν τα ούρα είναι άχρωμα, μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος πίνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού και ενδεχομένως να πρέπει να περιορίσει την κατανάλωσή του.

Το διάφανο κίτρινο χρώμα, του «άχυρου», σημαίνει ότι τα επίπεδα νερού στον οργανισμό βρίσκονται σε υγιή επίπεδα. Όσο το κίτρινο χρώμα σκουραίνει, τόσο αυτό σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού για νερό.

Το φυσιολογικό χρώμα των ούρων είναι υποκίτρινο ή ανοικτό κίτρινο.

Image

Πότε η αλλαγή στο χρώμα των ούρων είναι ανησυχητική;

Όταν τα ούρα έχουν χρώμα κεχριμπαρένιο ή σαν μέλι, ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος και όταν είναι καφέ συνήθως η αιτία είναι σοβαρή αφυδάτωση ή ηπατική νόσος.
Αντίστοιχα, τα ούρα αποκτούν ροζ έως κόκκινη χροιά όταν τρώμε ορισμένα τρόφιμα (π.χ. παντζάρια, μύρτιλλα, μούρα, κ.ά.), αλλά και σε πολλές παθήσεις (νεφρική νόσος, ουρολιθίαση, όγκοι και λοιμώξεις του ουροποιητικού, παθήσεις του προστάτη, κ.ά. ). Γενικά, η αιματουρία είναι ένα θορυβώδες σύμπτωμα που κινητοποιεί άμεσα τον ασθενή προς αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, αλλά και τον ιατρό που πρέπει να προχωρήσει στο διαγνωστικό έλεγχο της αιματουρίας.
Το πορτοκαλί χρώμα των ούρων μπορεί να υποδηλώνει μη ικανοποιητικά επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε λήψη διαφόρων φαρμάκων. Τα ούρα επίσης γίνονται πορτοκαλί όταν υπάρχει πρόβλημα στο ήπαρ ή στη χοληδόχο κύστη.

Σχετικά