Καρκίνος ουροδόχου κύστης

Ο Καρκίνος ουροδόχου κύστης εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 60 ετών- συχνότερα στους άνδρες από τις γυναίκες. Αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος.

Συμπτώματα του Καρκίνου Ουροδόχου Κύστης

Εκδηλώνεται με αιματουρία, συχνουρία ή επιτακτικότητα στην ούρηση. Απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον ουρολόγο και έναρξη της θεραπείας, διότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα.

Κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής φάσης, συνιστάται ιδιαίτερα να υποβληθείτε σε μια ολοκληρωμένη σειρά εξετάσεων, όπως κυτταρολογική εξέταση ούρων, υπερηχογράφημα νεφρών και ουροδόχου κύστης, ενδοφλέβια πυελογραφία, κυστεοσκόπηση και βιοψία υλικού. Σε περίπτωση εντοπισμού κακοήθειας, ακολουθεί στενή συνεργασία με αξιότιμο ογκολόγο, συνοδευόμενη από την εφαρμογή συμπληρωματικών απεικονιστικών τεχνικών όπως μαγνητική τομογραφία και σπινθηρογράφημα μεταξύ άλλων.

Image

Πώς Αντιμετωπίζεται

Αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη όγκου (ή θηλώματος) της ουροδόχου κύστης, μέσω των εξετάσεων, τότε απαιτείται διουρηθρική εκτομή του όγκου (TUR-T) σε συνδυασμό με την δημιουργία νεοκύστης.

Η ολική κυστεκτομή συστήνεται στη περίπτωση που η ιστολογική εξέταση εμφανίσει διηθητικό καρκίνωμα υψηλού βαθμού κακοήθειας. Στην ολική ή ριζική κυστεκτομή γίνεται αφαίρεση ολόκληρης της ουροδόχου κύστης και των όμορων ζωτικών οργάνων (στον άνδρα ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις, ενώ στη γυναίκα η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες). Η ριζική κυστεκτομή πραγματοποιείται από τον χειρουργό ουρολόγο όταν κρίνεται απολύτως αναγκαία για την καλή έκβαση της υγείας του ασθενή.

Η αφαίρεση της ουροδόχου κύστης καθιστά αναγκαία την αντικατάσταση της με νέα κύστη που θα δημιουργήσει ο χειρουργός ουρολόγος από τμήμα του εντέρου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η φυσιολογική έξοδος των ούρων από το σώμα.


Σημείωση:
Εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε γίνεται εκτροπή των ούρων στο κοιλιακό τοίχωμα και τα ούρα συλλέγονται σε ειδικό εξωτερικό σάκο.

Σχετικά